Saturday, October 30, 2010

Ideed, mis õpetavad, aitavad kasvada, toovad esile meie tarkuse..


Uuenduste Otsingul programm hakkab vaikselt otsi kokku sõlmima. Kui septembris avasid programmis osalejad oma edusamme ja edasiminekuid, siis oktoobrikuus toimunud kohtumistel võtsime aja olemasolevaid mõtteid veelgi lihvida. Oma ideed analüüsisime järgmiste küsimuste valguses:
1. mida saan teha selleks, et kogemus on toredam, meeleolukam, nauditavam?
2. mida soovin, et inimene erinevates tegevustes õpib?
3. kuidas viin inimese ühest reaalsusest teise?
4. mida on võimalik teha, et inimene saab lihtsalt olla?

Teisisõnu, elame täna ajastul, kus on pigem paljude asjade, toodete-teenuste üleküllus. Asjade maailm hakkab meid ehk rahuldama, kuidas aga edasi...Üha enam võiksime uurida endalt, et kuidas mingite toodete-teenuste kasutamine aitab inimesena olla hea, õnnelik, rahulolev, kuidas saada osa ehedatest elamustest, saada targemaks ja kasvada inimesena.

Lisaks ideede lihvimisele, rääkisime ka kaasamisest. Üksitegemise aeg on ilmselgelt jäämas ajaloohõngu: üha enam on oluline oskus ja valmisolek koos teistega ühiselt luua, toimetada. Kõige laiemalt on kaasamine sellise keskkonna loomine, kus inimesed on valmis tegutsema, võtma vastutust ja pühenduma. Kaasamise meisterlikkus seisneb inimsuhtluses – oskuses luua vaba ja avatud keskkond dialoogiks! Kaasamine algab iseendast. Ole täielikult kohal, eelkõige inimesena. Kuula, mida inimesed tegelikult räägivad, austa neid, väärtusta erinevaid perspektiive ja seisukohti. Ole julge ning algata vestlusi, mis on inimestele tegelikult olulised. Tunnusta neid, kes sinuga kaasa tulevad ning ära mõista hukka inimesi, kes sinuga veel samas suunas ei mõtle. Anna neile lihtsalt aega, innusta ja julgusta,ole aus, anna objektiivset tagasisidet, tekita huvi. Edukad kaasajad tunnevad huvi inimeste kui isiksuste vastu, nad suhtlevad inimestega kui kolleegide, mõttekaaslastega, nad kasutavaid võtteid, mis aitavad aktiivselt osaleda protsessis – nad on julgustajad ja suunajad, nad jagavad inimestele tunnustust ning aega kohanemiseks.

Meie viimane "ametlik" kohtumine toimub novembris, et siis sellele mitmekesisele ja pikale rännakule väike punkt panna...

* Uuenduste Otsingul programmist võib lugeda ajalehest Valgamaalane (9. oktoober).

No comments:

Post a Comment